Zwangerschap

Jouw zwangerschap

Je kunt je al aanmelden bij de praktijk van zodra je een positieve zwangerschapstest hebt. Een verwijzing is niet nodig. Tijdens je zwangerschap spreek je steeds dezelfde verloskundige. Je hoeft dus niet elke keer je verhaal te vertellen. Zo bouwen we een hechte vertrouwensband op en dat werpt zijn vruchten af tijdens de bevalling. Meestal kennen we elkaar zo goed dat we aan een blik genoeg hebben.  Je veilig en vertrouwd voelen zorgt ervoor dat je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zo goed mogelijk verlopen.

 

Tijdens de zwangerschap kom je een 10-tal keer op controle. Daarnaast wordt er bloedonderzoek ingezet en worden er echo’s gedaan. Als je dit wenst kunnen er een aanvullende screeningstesten gedaan worden. We bespreken (eventuele) klachten en leefstijladviezen. Rond de 33e week bespreken we je wensen en verwachtingen rondom de geboorte en de kraamtijd. Naast de medische begeleiding help ik je herinneren aan een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden zoals het kraampakket, kraamzorg, erkenning, etc. Veel van deze informatie ontvang je ook per mail. Tussen de controles door kun je me altijd bereiken voor vragen of bij ongerustheid.

Omdat spoedgevallen en bevallingen niet te plannen zijn, kan het voorkomen dat ik de spreekuurafspraak moet verzetten. Ik hoop daarbij op jullie begrip. Jullie willen tenslotte ook dat ik straks bij jullie bevalling aanwezig ben. We plannen zo snel mogelijk een nieuwe controle of ik kom op huisbezoek.

 

Laat me gerust weten wat je verwachtingen en wensen zijn!

Zorg op maat vanaf een positieve zwangerschapstest
Controles tijdens de zwangerschap

Controles

Tijdens het intakegesprek wordt jouw gezondheid, die van je partner en van jullie familie in kaart gebracht. Ook eventuele vorige zwangerschappen worden besproken. Daarnaast krijg je uitgebreide informatie en is er ruim de tijd om vragen te beantwoorden. De eerste echo-afspraak wordt geregeld en je krijgt formulieren mee om bloed te gaan prikken. Daarnaast bespreken we welke prenatale screeningstesten mogelijk zijn.

 

Tijdens de rest van de zwangerschap spreken we elkaar nog een 10-tal keer; eerst maandelijks, aan het einde wekelijks. De frequentie van de controles stemmen we onderling af. Telkens worden je bloeddruk, gewicht en de groei van je buik en de baby onderzocht. Daarnaast luisteren we uiteraard naar het hartje van jullie kindje.

Wanneer de zwangerschap niet geheel vlekkeloos verloopt, kun je verwezen worden naar een fysiotherapeut, diëtist, huisarts, gynaecoloog, … Ook dan kunnen jullie op mijn hulp rekenen.

Bloedonderzoek

Tijdens de zwangerschap wordt een aantal keer bloed geprikt. Vooraf krijg je steeds uitleg wat er onderzocht wordt en op de eerstvolgende controle worden de uitslagen met je besproken. Bij afwijkende uitslagen neem ik uiteraard eerder contact met je op.

 

Bij de eerste controle wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Naast je ijzergehalte worden je bloedgroep, resusfactor en een aantal infectieziekten onderzocht. Rond de 28e week wordt nogmaals je hemoglobine (ijzergehalte) gecontroleerd. Als er een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes is, zal ook je suikergehalte een aantal keer nagekeken worden. Vrouwen die een negatieve resusfactor hebben krijgen rond de 28e week een extra bloedonderzoek.

Bloedonderzoek

Controle

Hemoglobine (ijzergehalte)

28e week

Resusfactor

20 weken echo zwangerschap

Echo

Tijdens de zwangerschap wordt er standaard een termijnecho gemaakt rond 10-12 weken. Iedereen krijgt het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) rond 13 en 20 weken aangeboden. In sommige gevallen is er een indicatie om een vroege echo te maken rond 6-7 weken of voor aanvullende echo’s later in de zwangerschap, bijvoorbeeld als er aanwijzingen zijn dat de baby niet goed groeit of als de placenta op een ongunstige plek ligt. De echo’s die medisch geïndiceerd zijn, worden vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je zelf een extra echo laten maken, dan kan dat op eigen kosten. Dat heet een pretecho.

Voor het maken van echo’s verwijs ik naar Echopraktijk WAZ. Ook voor pretecho’s kun je bij WAZ terecht. Echo’s die gemaakt worden in opdracht van een gynaecoloog worden in het ziekenhuis gemaakt.

Hou er rekening mee dat er gevraagd wordt om met een volle blaas naar je afspraak te komen. Daardoor is de baarmoeder en de baby beter in beeld te brengen. Soms lukt dit onvoldoende door de buikwand heen en dan wordt er, in overleg, een vaginale echo gemaakt.

Prenatale Screeningstesten

Tijdens de zwangerschap kun je een aantal aanvullende onderzoeken laten doen om meer informatie te krijgen over de gezondheid van jullie kindje. Deze testen zijn de NIPT, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

 

Het is belangrijk dat je genoeg informatie gekregen hebt om een keuze te kunnen maken die bij jullie past. Tijdens het counselingsgesprek beantwoord ik jullie vragen en help ik jullie op weg in het maken van de keuze om al dan niet deel te nemen.

 

Meer informatie staat op de pagina links.

Counselingsgesprek

Prenatale Screening

NIPT

13 wekenecho (SEO)

20 wekenecho (SEO)

Keuzemogelijkheden

leefstijladviezen en klachten tijdens de zwangerschap

Leefstijladviezen en klachten

Er werd al enorm veel geschreven over wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Hetzelfde geldt voor de klachten die je in de zwangerschap kunt krijgen en hoe je deze kunt verzachten. Zorg dat je betrouwbare informatie leest als je op zoek gaat naar informatie. Op deze pagina vind je links naar betrouwbare bronnen.

 

Tip: download de app “ZwangerHAP”. Daarin kan je heel makkelijk opzoeken over voeding.

Regelzaken

Tijdens de zwangerschap dienen er een aantal zaken geregeld te worden, zoals de spulletjes voor de baby aanschaffen, erkenning regelen, kraamzorg aanvragen, je werkgever op de hoogte stellen, etc. Tijdens de controles kom ik hier geregeld op terug. Tussentijds ontvang je ook mails waarin nuttige tips en regelzaken staan.

 

Het volgen van een zwangerschapscursus, het bijwonen van een bevalavond of borstvoedingsavond is zeker van meerwaarde. Het draagt bij aan een goed verloop van zowel zwangerschap, bevalling als kraamtijd. Op deze pagina staan een aantal links.