Spiraaltje

Verschillende soorten anticonceptie

Welke vorm van anticonceptie het best bij jou past is heel persoonlijk. Gebruik je liever geen hormonen? Wil je niet dagelijks aan anticonceptie denken? Of plan je over een tijd een zwangerschap? Geen enkele vrouw is hetzelfde! Bij de  links vind je meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie.

 

Spiraal plaatsen

In de praktijk kun je terecht voor het voorschrijven en het plaatsen van spiraaltjes. Een spiraaltje kan ten vroegste 9-10 weken na een bevalling geplaatst worden. Plaatsen is het gemakkelijkst als je recent bevallen bent of tijdens een menstruatie omdat de baarmoederhals dan een beetje open staat. Het plaatsen van een spiraaltje kan gecombineerd worden met het maken van een uitstrijkje, maar plan de afspraak dan op een dag dat je niet ongesteld bent.

 

Spiraal vergoeding

De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje worden door je verzekeraar vergoed. Of het spiraaltje zelf (kosten: zie hieronder) en een nacontrole-echo (ca. €35) vergoed worden, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Kijk hiervoor je eigen polis na.

 

De meest gebruikte spiralen op een rij:

  • T-Safe: koperspiraal, T-vormig, kan 10 jaar blijven zitten, €70,96
  • Multi-Safe: koperspiraal, T-vorm gebogen armpjes, kan 5 jaar blijven zitten, €53,48 ( ook in kleine vorm voor vrouwen met een kleine baarmoeder)
  • Ballerine: koperspiraal, bolvormig, kan 5 jaar blijven zitten, €119,00
  • Mirena: hormoonspiraal (hoger gedoseerd), T-vormig, kan 5 jaar blijven zitten, €147,47
  • Kyleena: hormoonspiraal (lager gedoseerd), T-vormig, kan 5 jaar blijven zitten, €147,47
Spiraaltje laten plaatsen