De kraamtijd, de eerste 10 dagen na de bevalling, worden gekenmerkt door verwondering, liefde en geluk maar ook door hormonale schommelingen, lichamelijk herstel, wennen en onzekerheid. Leun daarbij vooral op de expertise van de kraamverzorgster. Zij is goud waard!
Samen met de kraamverzorgster ben ik verantwoordelijk voor de medische controles van moeder en kind. Ik breng jullie een aantal huisbezoeken en ben altijd bereikbaar voor vragen.
In de eerste week leer je hoe je de baby moet verzorgen en word je wegwijs gemaakt in de periode na de kraamtijd. De jeugdverpleegkundige komt daarna langs voor de hielprik en de gehoortest en geeft daarnaast informatie over de vervolgcontroles bij het consultatiebureau. Het onderwerp anticonceptie komt standaard in de eerste week na de bevalling aan bod. Na 6 weken sluiten we de kraamperiode af en praten we na tijdens de nacontrole.
Niet vergeten: binnen 3 dagen na de bevalling moet de baby aangegeven worden bij de gemeente. Dit kan enkel op afspraak. Meldt de geboorte van jullie kindje ook bij je zorgverzekering.
Tongriem klieven
Het tongriempje is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Als dit riempje te kort is, is er vaak een klakkend of smakkend geluid te horen tijdens de voeding. De baby heeft dan moeite met het vacuüm trekken van de tepel of de fles. Dit kan leiden tot slecht drinken en onvoldoende groeien. Op lange termijn kan een korte tongriem leiden tot gebitsproblemen, ademhalingsproblemen, moeite met het uitspreken van sommige letters en met het uitsteken van de tong, ijsjes likken, …
De meerderheid van de (borstvoedende) moeders van een baby met een korte tongriem ervaren zelf ook klachten zoals tepelkloven, stuwing of borstontsteking. De borstvoeding komt daarnaast vaker moeizaam op gang doordat de baby verminderde zuigkracht heeft.
Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Ik ben van mening dat het wel degelijk het overwegen waard is om een verkorte tongriem te klieven. Het klieven van de tongriem duurt slechts een paar seconden. Met een klein, steriel schaartje wordt het tongriempje ingeknipt. De baby kan direct na het klieven van de tongriem aan de borst. Het doet niet meer pijn dan een prik voor een verdoving omdat er in de tongriem weinig bloedvaten en zenuwen aanwezig zijn.
De kosten voor het klieven van de tongriem zijn €50,00. Deze worden meestal niet vergoed door de verzekeraar.