Tongriem klieven
Het tongriempje is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Als dit riempje te kort is, is er vaak een klakkend of smakkend geluid te horen tijdens de voeding. De baby heeft dan moeite met het vacuüm trekken van de tepel of de fles. Dit kan leiden tot slecht drinken en onvoldoende groeien. Op lange termijn kan een korte tongriem leiden tot gebitsproblemen, ademhalingsproblemen, moeite met het uitspreken van sommige letters en met het uitsteken van de tong, ijsjes likken, …
De meerderheid van de (borstvoedende) moeders van een baby met een korte tongriem ervaren zelf ook klachten zoals tepelkloven, stuwing of borstontsteking. De borstvoeding komt daarnaast vaker moeizaam op gang doordat de baby verminderde zuigkracht heeft.
Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Ik ben van mening dat het wel degelijk het overwegen waard is om een verkorte tongriem te klieven. Het klieven van de tongriem duurt slechts een paar seconden. Met een klein, steriel schaartje wordt het tongriempje ingeknipt. De baby kan direct na het klieven van de tongriem aan de borst. Het doet niet meer pijn dan een prik voor een verdoving omdat er in de tongriem weinig bloedvaten en zenuwen aanwezig zijn.
De kosten voor het klieven van de tongriem zijn €50,00. Deze worden meestal niet vergoed door de verzekeraar.