Uitstrijkjes

Uitstrijkje laten maken

Je kunt bij de praktijk terecht voor het maken van een uitstrijkje. Ook vrouwen die niet eerder onder zorg van de praktijk waren zijn hiervoor van harte welkom! Het maken van een uitstrijkje is gratis.

 

Elke 5 jaar worden vrouwen tussen 30 en 60 jaar door het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken. Daarmee wordt (het voorstadium van) baarmoederhalskanker opgespoord. Je krijgt pas klachten als de ziekte in een vergevorderd stadium is. Vroege opsporing is daarom zeer belangrijk!

 

Om een uitstrijkje te maken wordt je baarmoederhals met een eendenbek in zicht gebracht. Daarna worden er met een borsteltje wat cellen afgenomen. Het maken van een uitstrijkje is niet pijnlijk; het geeft een licht schrapend gevoel en soms ervaren vrouwen een licht menstruatiegevoel. Sommige vrouwen vinden een onderzoek met een eendenbek wat ongemakkelijk. Nadien kan de baarmoederhals een beetje bloeden. Dat is onschadelijk en duurt niet lang. De uitslag volgt ongeveer 2 weken na het uitstrijkje.

 

Uitstrijkje na bevalling

Het is belangrijk dat het uitstrijkje gepland wordt op een dag dat je niet menstrueert en dat het tenminste 6 maanden na je laatste bevalling gedaan wordt. Een uitstrijkje maken kan gecombineerd worden met het plaatsen van een spiraal.

Klachten?

Als je klachten ervaart, zoals bijvoorbeeld bloedverlies tussen menstruaties in of na vrijen, dan wordt er niet een “standaard uitstrijkje” gemaakt maar een “indicatief uitstrijkje”. Dat kan niet in mijn praktijk gedaan worden maar wordt bij je huisarts of gynaecoloog gedaan. Wacht in ieder geval niet tot je de volgende uitnodiging van het bevolkingsonderzoek krijgt, maar maak eerder een afspraak bij je huisarts. De zelfafnameset is bij klachten geen goede test.


Uitstrijkje laten maken?